Seorang Tua di Kaki Gunung

Seorang Tua di Kaki Gunung Kalau rumah buruk ini menjadi alasan kau Fikri menjadi ejekan anak anak kau tak apalah Aku rela kau tak pulang pun Novel Seorang Tua di Kaki Gunung ini telah mendapat tempat kedua dalam Sayembara

  • Title: Seorang Tua di Kaki Gunung
  • Author: Azizi Haji Abdullah
  • ISBN: 9789831378342
  • Page: 191
  • Format: Hardcover
  • Kalau rumah buruk ini menjadi alasan kau, Fikri, menjadi ejekan anak anak kau, tak apalah Aku rela kau tak pulang pun Novel Seorang Tua di Kaki Gunung ini, telah mendapat tempat kedua dalam Sayembara Hadiah Novel GAPENA Yayasan Sabah II 1981 , memaparkan persoalan jurang generasi Melalui watak Tukya, pengarang cuba memperlihatkan sikap golongan tua yang tetap keras Kalau rumah buruk ini menjadi alasan kau, Fikri, menjadi ejekan anak anak kau, tak apalah Aku rela kau tak pulang pun Novel Seorang Tua di Kaki Gunung ini, telah mendapat tempat kedua dalam Sayembara Hadiah Novel GAPENA Yayasan Sabah II 1981 , memaparkan persoalan jurang generasi Melalui watak Tukya, pengarang cuba memperlihatkan sikap golongan tua yang tetap keras dalam usahanya mempertahankan pendiriannya terhadap corak kehidupan tradisi, yang amat rapat dengan alam semula jadi di kaki Gunung Bongsu, dan penuh pantang larang dalam membuat sesuatu kerja kerana dia menganggap kerja itu sangat mulia dan patut dihormati Kekuatan utama novel ini terserlah pada aspek perwatakan dan latarnya Pengarang telah memperlihatkan usaha yang bersungguh sungguh dalam melukiskan gambaran alam hutan untuk menimbulkan perhubungan erat dan selari antara usia Tukya dengan kehidupan tradisi yang dianggap murni Tukya adalah lambang seorang manusia yang gigih dalam usaha mempertahankan pendiriannya hingga ke akhir hayat.

    Tempat Wisata Di Kota Tua Yang Paling Bagus Dan Hits Tempat Wisata Di Kota Tua Inilah daftar rekomendasi aneka tempat wisata di Kota Tua Jakarta dan sekitarnya yang paling bagus serta hits.Lengkap dengan review nama objek wisata, daya tarik, lokasi alamat, harga tiket masuk, hingga jam buka operasionalnya. Philip Mantofa bahasa Indonesia, ensiklopedia Philip Mantofa adalah seorang Pendeta Kristen yang melayani di Gereja Mawar Sharon sejak tahun Selain berbicara di ratusan Kebaktian Kebangunan Rohani KKR di dalam negeri, ia juga pernah berbicara di luar negeri Selain itu, ia dikenal sebagai pembicara seminar Business Breakthrough, Career Break Through, dan Education Breakthrough yang diadakan di beberapa kota di Indonesia sebagai Marco Materazzi Marco Materazzi, Ufficiale OMRI Italian pronunciation marko mate rattsi born August is an Italian former professional footballer and manager. Early in his career, Materazzi played with various Italian teams in Serie B and Serie C, and with Everton Naruto bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas Naruto adalah sebuah serial manga karya Masashi Kishimoto yang diadaptasi menjadi serial anime.Manga Naruto bercerita seputar kehidupan tokoh utamanya, Naruto Uzumaki, seorang ninja yang hiperaktif, periang, dan ambisius yang ingin mewujudkan keinginannya untuk mendapatkan gelar Hokage, pemimpin dan ninja terkuat di desanya.Serial ini didasarkan pada komik one shot oleh Jawatan Kosong Di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP Jobs Vacancy at Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP merupakan sebuah organisasi keselamatan sosial yang beroperasi melalui skim kumpulan wang di Malaysia memerlukan individu individu yang berbakat untuk mengisi jawatan kosong yang disediakan. Google Search the world s information, including webpages, images, videos and Google has many special features to help you find exactly what you re looking for. Cinema Nonton Film Bokep JAV Streaming Bokep JAV Jika ketika Klik Play muncul tab baru tau jendela baru maka tutp saja. yang muncul itu adalah iklan. jadi langsung di tutup saja Klik Play nya terus sampai videonya muncul lambang bulat yang berputar buferring Untuk download silakan di klik link yang disediakan jika keluar tab baru iklan silakan di klik lagi link downloadnya Kebebasan beragama di Malaysia Bahasa Melayu Kebebasan beragama di Malaysia adalah tertakluk kepada Perlembagaan Malaysia.Ia merupakan satu prinsip yang mana memberikan kebebasan kepada individu atau komuniti untuk menganut dan mengamalkan agama masing masing. Tempat Wisata di Singapore Untuk Backpacker, Orang Tempat wisata di singapore singapura untuk ala backpacker orang tua anak gratis murah yang jarang harus wajib dikunjungi dan harganya terbaru baru terkenal pulau Jalaluddin Rumi khamush Jalaluddin Rumi Penyair dan tokoh sufi terbesar dari Persia Ia berkata, Siapa itu berada di pintu Aku berkata, Hamba sahaya Paduka.

    • Seorang Tua di Kaki Gunung >> Azizi Haji Abdullah
      191 Azizi Haji Abdullah
    • thumbnail Title: Seorang Tua di Kaki Gunung >> Azizi Haji Abdullah
      Posted by:Azizi Haji Abdullah
      Published :2018-010-22T03:14:49+00:00

    About " Azizi Haji Abdullah "

  • Azizi Haji Abdullah

    Dicedok dari Ujana IlmuAZIZI HJ.ABDULLAH Hj Azizi bin Hj Abdullah dilahirkan di Kampung Bukit Meryam, Kota Kuala Muda Kedah, pada 4 April 1942 Mendapat pendidikan di Sekolah Melayu Bukit Meryam dan Sekolah Melayu Kota Kuala Muda, Kedah sehingga darjah enam Kemudian belajar di Sekolah Agama Dairatul Maarif Al Wataniah,Kepala Batas Seberang Perai Azizi mula menulis ketika di sekolah agama, kira kira dalam tahun 60 an.

  • 760 Comments

  • Baru sahaja selesai membaca Ranjau Sepanjang Jalan karya Shahnon Ahmad, didapati terdapat banyak persamaan tentang latar masyarakat iaitu masyarakat kampung yang hidup mereka kais pagi makan pagi, latar tempat yakni perkampungan yang indah dikelilingi hasil hutan, diversiti flora dan fauna yang menjadi perencah keindahan penceritaan novel Allahyarham Azizi Hj Abdullah.Cerita banyak digerakkan oleh monolog dalaman seorang tua, Tukya yang sangat merindui anaknya Fikri serta cucunya Lamin. Anaknya [...]


  • Pandangan awal apabila mula membaca novel ini ialah ia persis Ranjau Sepanjang Jalan karya Shahnon Ahmad. Persamaannya adalah pada gaya penulisan, pelukisan alamnya yang terperinci dan memikat selain latar desa permai dan kehidupan sukar penghuninya. Kedua-dua novel ini berhasil meraih emosi pembaca dengan jalan ceritanya yang tragis. Ya, tragedi adalah genre kesusasteraan bawaan Barat sejak dari zaman Greek kuno lagi dan meleret-leret sehingga ke era Shakespeare lewat Hamlet dan Macbethnya. Gen [...]



  • Aku masih menyimpan naskah asal yg pertama kali diterbitkan. Baca dan hayati sendiri keluhan jiwa, rintihan hati, kekuatan semangat, ketaatan rohani.


  • Sebagai anak bukan penutur natif Bahasa Melayu, tradisi pembacaan sastera Melayu saya muncul agak lewat, iaitu hanya sesudah memasuki sekolah menengah: circa 1983. Selepas Salina (A. Samad Said, 1961) dan Badai Semalam (Khadijah Hashim, 1968); novel dewasa ketiga saya baca ialah Seorang Tua di Kaki Gunung. Dari segi rasa dalaman, saya fikir novel ini mengadun nilai-niali rebel yang keras menyentak (seperti dalam Salina), dengan rasa melankolia yang lunak (seperti dalam Badai Semalam). Saya menyu [...]


  • Pernah baca buku ni sewaktu awal sekolah menengah. Sangat sedih - menangis hingga berjurai-jurai air mata. Akan berusaha cari semula buku ni dan beli, insya-Allah


  • I've always heard about the Malay version 'Orang Tua di Kaki Gunung' and how good it is. I haven't read it yet because I never managed to find a copy of the book (i just realised that I had the title wrong) anyway, the translations were just okay. Somehow the english version didn't bring the characters in book out strongly and I imagine that they would be represented better in Malay. Everytime I read what the characters were saying, I could imagine how it would sound so much better in Bahasa. I [...]


  • those 3 hours i spent to finished the book is worth it. tak rasa rugi walaupun semalam terpaksa sacrifice masa study.



  • novel ini sangat mendalam sungguh kuat orang tua ini untuk membuktikan bahawa dia belum tua, masih kuat, masih mampu membuat kerja-kerja berat .cu kesayangan Lamin mengikut jejak langkah orang tua ini, mencintai keindahan alam dan menghargai alam walaupun masih kecil. namun, kenapa anak darah daging seolah membenci semua ini? lahir, besar dan di sekolah di kaki gunung. hina sangatkah? maruah tercabar, sindir terasa berbisa mendalam orang tua ini cuba membukti dia mampu menumbangkan pokok ceng [...]


  • My reading of this book was slightly marred by a short bout of illness and it took me a really long while to pick it up again after that. But that didn't matter because this book has a really strong sense of place which I love and which was heightened by my own surroundings--I read it while it was raining outside and I opened the windows to a thick fog enveloping the hills behind my house and to comforting sounds of birds and insects. I didn't feel the full emotional impact because I read the En [...]


  • Kisah Seorang Tua di Kaki Gunung karya Azizi Haji Abdullah, merupakan sebuah karya penulisan yang begitu terkesan kepada golongan pembaca yang menghayati kehidupan Tukya & Nek Besah di kaki Gunung Bongsu. Corak kehidupan suami isteri yang telah dimamah usia, dalam suasana rimba hutan yang serba kekurangan, jauh dari kemudahan/prasarana tetap memberi kesan keindahan, kedamaian, keselesaan dan ketenangan kepada para pembaca. Pembaca seolah-olah dapat merasai sendiri pengalaman Tukya, Nek Besah [...]


  • Seingat saya ia merupakan salah satu novel KOMSAS sewaktu zaman persekolahan (sekolah saya tidak menggunakan buku ini).Sebuah kisah yang ringkas, padat dan mempunyai latar tempat yang tidak banyak namun cukup untuk memberikan pengajaran dan keinsafan kepada pembacanya. Secara ringkas, buku ini memaparkan kisah sepasang suami isteri, Tukya dan Besah yang sudah tua yang tinggal di kaki gunung sementara anak dan cucu-cucunya berpindah ke Kuala Lumpur. Seperti watak Melayu tipikal, anaknya mula lupa [...]


  • Ayah dengan mak sangat suka cerita ni. Baca masa zaman matrik dulu. Duduk sejam setengah kat library terus habiskan baca sebab best sangat. Penceritaan yang sangat real. Seolah-olah kita sendiri berada di dalam hutan tu, di kaki Gunung Bongsu. Banyak tema dalam cerita ni. Konflik dalaman Tukya yang ego. Fikri yang benci dengan asal-usul sendiri. Si Farid yang dua kali lima dengan ayahnya. Si Lamin yang pandai jaga hati Tukya. Tapi yang paling meruntun jiwa semestinya semasa Tukya menyuruh Besah [...]


  • I have read this book when i was very little. My dad was a literature and was teaching at a school nearby. My home is stuffed by a lot of books owned by my father and i was lucky to stumped upon this great novel. Cant believe myself as i finished reading this novel on my standard 5 if im not mistaken. Amazing story telling and i like the novel very much as i really appreciate easy living back in the kampong or rural area.


  • Karya ini sangat permakna pada saya , Karya ini adalah satu karya yang sangat tetguris hati saya , masa saya di bangku sekoloh ,Sudah kian lama baru hari ini saya mahu kembali , mengenal semula karya ini .Banyak saya mempelajari Dari karya ini .iatu kehormatan, kasih saying , dan juga Kesedihan oleh orang tua dalam karya ini , Masa saya di sekoloh menegah , karya ini adalah salah satu buku Utama dalam sub jerk sastera


  • Buku sastera kakak masa dia tingkatan 5, curi baca kemudian terkesan dengan watak tuk ya yang gigih mencari daging rusa untuk anak perempuannya, tak puas hati sebab anaknya kalau tak silap nama sutinah suka lelaki bandar sedangkan sepupunya nama apa tah, dari kecik jaga sutinah yang sakit, leukimia.Sampai hari ini masih teringat dialog "Kau bapak monyet!!!"


  • Perit juga nak habiskan novel ni sebab permulaan cerita yang perlahan dan meletihkan. Pertengahan cerita barulah rasa pengembangan cerita semakin baik dan menarik dengan ending yang amat menginsafkan.


  • buku ni mmg besh tu aku masih skolah rendah lagi.g masa aku layan novel niterasa aku berada dlm situasi ceritaspt aku dlm zaman tukya


  • Buah tangan Azizi yang satu ini amat cemerlang. Antara karya berat terawal yang berjaya kuhadam. Aku sungguh menjiwai cerita kehidupan di desa bersama Tukya.


  • Novel pertama beliau yg saya baca ketika umur 17. Sedih tak dapat ditahan-tahan bila baca buku ni. Paling suka dengan suasana hutan yg digambarkan.




  • Saya pernah baca buku inikarang saya sedang mencari kembali buku ini untuk anak saya. Ada sesiapa tahu dimana saya boleh dapatkan buku ini


  • Setiap kali pulang ke kampung in-laws dan terpandang Gunung Bongsu, Selama Kedah/Perak - setiap kali itulah teringatkan watak Tukya dalam Seorang Tua Di Kaki Gunung.



  • Paling banyak terkesan dalam karya al-marhum Azizi Hj. Abdullah yang satu ini melalui tema alam hutan diselang-seli dengan semangat warga lama.


  • Post Your Comment Here

    Your email address will not be published. Required fields are marked *